Select Page

OB 200 LETNICI ŠOLE… OKTOBER

V mesecu OKTOBRU pa smo v tednu otroka in v okviru delavnic projekta Kulturna dediščina spoznavali podrobneje nekatere teme, ki se navezujejo na šolanje v preteklosti.

Prvošolci so se pogovarjali o ljudskih glasbi in spoznavali glasbila, na katera so igrali učenci, ki so našo šolo obiskovali nekoč. Tudi sami so se preizkusili v izdelavi glasbil, saj si je vsak ustvaril svoj boben in ropotuljico. Svoja glasbila so seveda tudi preizkusili in nanje muzicirali.

V 2. razredu so se pogovarjali o tem, kako je bilo na šoli v starih časih. Ugotovili so, da so bili učitelji nekoč zelo strogi. Prav tako so spoznali nekaj zanimivosti o prvem učitelju, Simonu Pernatu, ki je učil na Zgornji Polskavi. Ogledali so si njegovo fotografijo, ki jo imamo na šoli ter šolski zvonec iz prve šole, ki še danes krasi našo šolo. Po vzoru tega zvonca, je nato vsak izdelal svoj zvonček.

  1. B razred je spoznaval zgodovino šolstva. Ogledali so si posnetke o tem, kako je pouk potekal nekoč. Ugotovili so, da je danes marsikaj precej boljše. Nato so se preizkusili v lepopisju; pisali so s črnilom in nekateri so napisali celo svoje prve knjige, drugi pa so se preizkusili v prepisu besedila Šolske postave. Pravijo, da jim je bil današnji dan zelo všeč.

V 3. D razredu je bilo zelo barvito, saj so učenci v treh skupinah ustvarjali makete starih stavb iz odpadnega kartona. Nastale so makete stare šole na Levarju, Lahova domačija in Polskavski dvorec. Takšno delo jim je bilo zelo všeč in ugotovili so, da morajo biti zelo natančni in svojim maketam dodati vse potrebne detajle.

  1. razred se je najprej podal na opazovalni sprehod po Zgornji Polskavi, kjer so si ogledali stare stavbe, ki krasijo naš kraj in kjer so prebivali tudi kakšni učenci. Ogledali so si Hermanovo hišo, dvorec, gasilski dom, Lahovo in Minkino domačijo. Stare stavbe so si zelo pozorno ogledali, saj so v šoli nato te stavbe tudi likovno upodobili. Razmišljali pa so tudi o tem, v kakšne namene bi lahko danes služila graščina in našli so nekaj zelo zanimivih idej.
  2. razred je v šolo danes prinesel stare predmete, dediščino svojih staršev ali prastaršev, in so si o njih pripovedovali zgodbe, kot so to počeli nekoč. Pogovarjali so se o tem, kako je bilo nekoč na šoli, še posebej so izpostavili šolstvo na Zgornji Polskavi, ki letos praznuje 200 letnico. Učenci so nato združili moči in skupaj pripravili plakate, za konec dneva pa so se naučili še pesem Stoji učilna zidana.

Najstarejši na naši šoli, šestošolci, pa so dan preživel tako, da so se najprej poučili o kulturnih znamenitostih in nato razmišljali o tem, kam bi peljali turiste, ki bi prišli na Zgornjo Polskavo. Veliko so raziskovali, iskali slikovno gradivo in pripravili predstavitve. To delo jim je bilo zelo všeč. Nato pa so se še sami preizkusili v ustvarjanju lastnih iger, kot so to otroci počeli včasih, in so si izdelali veliko različnih družabnih iger.

Učenci vseh razredov so bili nad delavnicami navdušeni. Nekateri so se še tedne igrali staro šolo, klečali na koruzi, igrali svoje družabne igre med odmori, si izmislili celo kakšne šale v povezavi s šolo v preteklosti. Nastala je tudi krasna razstava, ki sedaj krasi naše hodnike.

Za vse vas, ki je na žalost ne morete pogledati, pa primenjamo fotografije.

Related Images:

Dostopnost